Tato verze stránek není udržována


                          376/2000 Sb.
                            VYHLKA
                   Ministerstva zdravotnictv
                      ze dne 9. z 2000,
       kterou se stanov poadavky na pitnou vodu a rozsah
                     a etnost jej kontroly

     Ministerstvo   zdravotnictv   stanov    k   proveden    3
odst. 1, 4  a 5  a   4 odst.  1 a  2 podle   108  odst. 1 zkona
. 258/2000 Sb.,  o ochran veejnho  zdrav a o  zmn nkterch
souvisejcch   zkon,   (dle   jen   "zkon")   a   podle   19
psm. a), b)   a f)  zkona   .  110/1997   Sb.,  o   potravinch
a tabkovch   vrobcch   a   o   zmn   a   doplnn  nkterch
souvisejcch zkon, ve znn zkona . 306/2000 Sb.:

                                1

                          Rozsah pravy

     (1) Touto vyhlkou se stanov hygienick poadavky na pitnou
vodu vetn pitn vody balen,  rozsah a etnost kontroly dodren
hygienickch  limit mikrobiologickch,  biologickch, fyziklnch
a chemickch ukazatel pitn vody.

     (2) Vyhlka se nevztahuje na prodn minerln vody, balen
vody stoln a balen vody kojeneck. 

                                2

     Pro ely tto vyhlky se rozum
a) veejnm   zsobovnm   pitnou   vodou   dodvn  pitn  vody
   z veejnho  vodovodu,  odbr  z  veejn  studny oznaen jako
   zdroj  pitn  vody  nebo  odbr  z  neveejn  studny vyuvan
   veejnost nebo k podnikatelsk  innosti, kter vyaduje uit
   pitn  vody. Za  veejn  zsobovn  pitnou vodou  se povauje
   i zajitn nhradnho odbru pitn vody,
b) individulnm zsobovnm pitnou  vodou zsobovn pitnou vodou
   z jednoho zdroje (napklad z  domovn studny) s denn produkc
   men  ne  10  m3  vody  nebo  zdroje  zsobujcho  maximln
   50 osob,  pokud  tato  voda   nen  uvna  k  innosti  podle
   psmene a),
c) meznou hodnotou  limitn hodnota ukazatele  jakosti pitn vody,
   jejm   pekroenm  ztrc   pitn  voda   vyhovujc  jakost
   v ukazateli, jeho hodnota byla  pekroena; ukazatel m funkci
   indikan  a pi  jeho pekroen  je nutno  pijmout pslun
   opaten,
d) nejvy meznou hodnotou limitn hodnota ukazatele jakosti vody
   s prahovm inkem,  jej pekroen vyluuje  uit vody jako
   pitn,
e) meznou hodnotou  referennho rizika limitn  hodnota ukazatele
   jakosti  pitn vody  s bezprahovm  inkem, zpravidla pozdnch
   toxickch   ink  (karcinogen,   mutagen);  pekroen  mezn
   hodnoty referennho rizika vyluuje uit vody jako pitn,
f) doporuenou  hodnotou  hodnota  ukazatele  jakosti  pitn vody,
   kter  znamen dosaen  optimln koncentrace  dan ltky nebo
   sousti z hlediska biologick hodnoty pitn vody,
g) domovnm   rozvodnm   systmem   potrubn   rozvody,  armatury
   a zazen instalovan mezi kohoutky, odkud se voda odebr pro
   lidskou spotebu, a rozvodnou st,  avak pouze v tom ppad,
   e  nespadaj do  psobnosti dodavatele  vod v  rmci veejnho
   zsobovn pitnou vodou,
h) auditnm  monitorovnm  pitn  vody1)  nezvisl  monitorovn
   jakosti pitn  vody, potebn ke zjitn,  zda vechny hodnoty
   ukazatel jsou dodrovny.
------------------------------------------------------------------
1)  3 odst. 2 zkona .  258/2000 Sb., o ochran veejnho zdrav
   a o zmn nkterch souvisejcch zkon. 

                                3

            Ukazatele a hygienick limity pitn vody

     V ploze . 1 se stanov nebo jsou uvedeny
a) mikrobiologick,  biologick,  fyzikln  a  chemick ukazatele
   pitn vody a jejich hygienick limity,
b) indiktory feklnho zneitn nebo  dal ukazatele, jimi se
   nepmo prokazuje mikrobiologick nezvadnost pitn vody,
c) hodnoty pslunch ukazatel jakosti a zdravotn nezvadnosti,
   jimi  se  prokazuje  toxikologick  nezvadnost a pijatelnost
   smyslov  postiitelnch  vlastnost   pitn  vody  na  zklad
   porovnn s jejich limitnmi hodnotami,
d) ostatn podmnky ke zjitn, zda vsledky jednotlivho rozboru
   lze  povaovat za  splnn podmnek  a poadavk  tto vyhlky
   a zda pouit metoda je  vhodn ke stanoven hodnot pslunho
   ukazatele jakosti pitn vody. 

                       Kontrola pitn vody

                                4

     (1)  Minimln  ron  etnost  kontrolnch  odbr  a analz
vzork pitn vody veejnho zsobovn stanov ploha . 2.

     (2)  Minimln rozsah  kontrolnch analz  vzork pitn  vody
veejnho zsobovn stanov ploha . 3.

     (3) Vzorky  pitn vody pro  kontrolu mus bt  odebrny tak,
aby  byly  reprezentativn  pro  jakost  pitn vody spotebovvan
bhem celho roku. 

                                5

     Ukazatele  pitn vody  stanoven v  ploze .  1 se zjiuj
postupem odpovdajcm metodm obsaenm v pslunch technickch
normch, pi  jejich pouit se  m za to,  e vsledek je  co do
zchytnosti,  pesnosti a  sprvnosti prokzan.  Pi pouit jin
ne normov metody mus bt  doloeno, e vsledky zskan takovou
metodou jsou stejn spolehliv  a spluj ostatn podmnky uveden
v ploze . 1. Ke kontrole hodnot ukazatel stanovench v ploze
. 4 lze pout jen metody upraven v tto ploze. 

                                6

     (1) Hodnoty  ukazatel pitn vody [  2 psm. c) a  e)] mus
bt dodreny pi kontrole
a) pitn  vody dodvan  z rozvodn  st v  mst uvnit objektu,
   podniku  nebo  provozovny,  kde  pitn  voda  vytk z kohoutk
   urench k odbru pro lidskou spotebu,
b) pitn vody  dodvan ze studn nebo  umle instalovanch ndr
   v mst jejho vtoku ze studny nebo ndre,
c) pitn   vody  sten   do  obal   nebo  kontejner   urench
   k nhradnmu odbru nebo k  prodeji spotebiteli v mst plnn
   vody do obal nebo kontejner,
d) pitn  vody  pouvan  k   vrob  potravin  v  potravinskm
   zazen v mst, kde se pitn voda k tomuto elu pouv.

     (2)  Ukazatele  pitn  vody  se  podle  odstavce  1  psm. a)
povauj  za splnn,  jestlie je  mono prokzat,  e nedodren
hodnot  ukazatel  stanovench  podle  plohy  .  1 je zpsobeno
domovnm rozvodnm systmem nebo  jeho drbou. To neplat, jde-li
o zazen  nebo podniky,  kter pitnou  vodu dodvaj  veejnosti
(napklad   koly,   nemocnice,   vrobny   potravin,  provozovny
stravovacch slueb). 

                                7

     Vsledky kontrol pitn vody se zaznamenvaj do protokol, ve
kterch  mus bt  uvedeny daje   o mstu,  datu a  hodin odbru
vzorku,  zdroji vody,  jmno a  pjmen osoby,  kter z  poven
provozovatele  vzorky  odebrala,  datum  analzy,  pouit  metoda
v rozsahu  podle    5,  zpsob  manipulace  se vzorkem a vsledek
analzy. 

                                8

     (1)  Je-li  vsledek  stanoven  hodnot  ukazatel  s  meznou
hodnotou, nejvy meznou hodnotou  a meznou hodnotou referennho
rizika  vy  nebo  rovn  stanoven  limitn  hodnot, rozbor se
opakuje.

     (2)  Dochz-li v  prbhu tletho  sledovn jakosti pitn
vody  k mezironmu  nrstu hodnot  sledovanho ukazatele jakosti
o vce  ne  5  procent  prmrn  hodnoty,  mus  bt realizovna
opaten ke zlepen zjitnho stavu. 

                                9

                       Nleitosti nvrh

     (1) Nvrh podle  3 odst. 4 zkona mus obsahovat
a) obchodn nzev a sdlo navrhovatele, jde-li o prvnickou osobu,
   nebo  jmno, pjmen,  rodn slo  (datum narozen), obchodn
   jmno a msto podnikn, jde-li o fyzickou osobu,
b) odvodnn  navrhovan vjimky  a nvrh  asovho limitu trvn
   vjimky,
c) nvrh opaten ke zlepen zjitnho stavu,
d) zpsob informovn odbratel pitn vody.

     (2) Nvrh podle  4 odst. 2 zkona mus obsahovat
a) obchodn nzev a sdlo navrhovatele, jde-li o prvnickou osobu,
   nebo  jmno,  pjmen,  rodn  slo,  obchodn  jmno a msto
   podnikn, jde-li o fyzickou osobu,
b) nvrh pravy rozsahu a etnosti kontroly s odvodnnm,
c) v ppad nvrhu na snen  rozsahu a etnosti kontroly prkaz
   nemnn  jakosti zdroje  doloen vsledky  nejmn 10  rozbor
   provedench v prbhu poslednch t let. 

  

                               10

                            innost

     Tato vyhlka nabv innosti dnem  1. ledna 2001 s vjimkou
zpsnnch  limit  uvedench  v  ploze   .  1,  a  to  limitu
3 mikrog/l  pro  1,2-dichloretan,   kter  nabude  innosti  dnem
1. ledna  2006, limit  0,01 mg/l  pro brominany  a 0,1  mg/l pro
trihalometany,   kter  nabudou   innosti  dnem   1. ledna 2010,
a limitu  0,01  mg/l  pro   olovo,  kter  nabude  innosti  dnem
1. ledna 2015.

                            Ministr:
                  prof. MUDr. Fier, CSc. v. r. 

                              Pl.1

   Mikrobiologick, biologick, fyzikln a chemick ukazatele
    pitn vody a balen pitn vody a jejich hygienick limity

+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
|. |ukazatel            |Symbol    |jednotka |limit     |typ limitu |poznmky           |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
|A. Mikrobiologick a biologick ukazatele (KTJ = kolonii tvoc jednotka)              |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 1.|Escherichia coli    |EC        |KTJ      |          |           |                   |
|   |                    |          |100 ml   |0         |NMHxxxx)   |VZx)               |
|   |                    |          |10 ml    |0         |NMH        |IZxx)              |
|   |                    |          |250 ml   |0         |NMH        |BVxxx)             |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 2.|Koliformn bakterie |KB        |KTJ      |          |           |                   |
|   |                    |          |100 ml   |0         |MHxxxxx)   |VZ                 |
|   |                    |          |10 ml    |0         |MH         |IZ                 |
|   |                    |          |250 ml   |0         |MH         |BV                 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 3.|Enterokoky          |EK        |KTJ      |          |           |                   |
|   |                    |          |100 ml   |0         |NMH        |VZ                 |
|   |                    |          |10 ml    |0         |NMH        |IZ                 |
|   |                    |          |250 ml   |0         |NMH        |BV                 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 4.|Pseudomonas         |PA        |KTJ      |          |           |                   |
|   |aeruginosa          |          |250 ml   |0         |NMH        |BV                 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 5.|Psychrofiln        |PB        |KTJ      |          |           |                   |
|   |bakterie            |          |1 ml     |200       |MH         |VZ                 |
|   |                    |          |1 ml     |500       |MH         |IZ                 |
|   |                    |          |1 ml     |100       |MH         |BV                 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 6.|Mezofiln bakt.     |MB        |KTJ      |          |           |BV                 |
|   |                    |          |1 ml     |20        |MH         |                   |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 7.|Mikroskopick       |O        |Jedinci  |          |           |                   |
|   |obraz: iv org.    |          |         |          |           |                   |
|   |                    |          |1 ml     |0         |MH         |VZ         1       |
|   |                    |          |1 ml     |0         |MH         |IZ                 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 8.|Mikroskop. obraz:   |MO        |Jedinci  |          |           |                   |
|   |mrtv org.          |          |         |          |           |                   |
|   |                    |          |1 ml     |50        |MH         |VZ         1       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+-------------------+
| 9.|Clostridium         |CP        |KTJ      |          |           |                   |
|   |perfringens         |          |         |          |           |                   |
|   |                    |          |100 ml   |0         |MH         |           2       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|B. Fyzikln a chemick ukazatele                                   |ostatn   |pozn.   |
|   a) Zdravotn vznamn - anorganick                              |podmnky  |        |
|                                                                    |(% limitu)|        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|10.|antimon             |Sb        |mg/l     |0,005     |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|11.|arsen               |As        |mg/l     |0,01      |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|12.|berylium            |Be        |mg/l     |0,001     |NMH        |25        |3       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|13.|br                 |B         |mg/l     |1,0       |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|14.|brominany          |BrO -     |mg/l     |0,025     |MHPR       |25        |        |
|   |                    |   3      |         |          | xxxxxx)   |          |        |
|   |                    |          |         |0,01      |           |          |viz  9 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|15.|kadmium             |Cd        |mg/l     |0,005     |NMH        |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|16.|chrom               |Cr        |mg/l     |0,05      |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|17.|m                 |Cu        |mg/l     |1,0       |NMH        |10        |4       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|18.|kyanidy             |CN-       |mg/l     |0,05      |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|19.|fluoridy            |F-        |mg/l     |1,5       |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|20.|olovo               |Pb        |mg/l     |0,025     |NMH        |10        |        |
|   |                    |          |         |0,01      |NMH        |10        |viz  9 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|21.|mangan              |Mn        |mg/l     |0,05      |MH         |          |        |
|   |                    |          |         |0,5       |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|22.|rtu                |Hg        |mg/l     |0,001     |NMH        |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|23.|nikl                |Ni        |mg/l     |0,02      |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|24.|dusinany           |NO -      |mg/l     |50        |MH         |10        |5       |
|   |                    |  3-      |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|25.|dusitany            |NO -      |mg/l     |0,5       |NMH        |10        |5       |
|   |                    |  2-      |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|26.|selen               |Se        |mg/l     |0,01      |NMH        |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|27.|stbro             |Ag        |mg/l     |0,05      |NMH        |10        |6       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|   b) Zdravotn vznamn - organick                                                    |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|28.|akrylamid           |C3H5NO    |mikrog/l |0,1       |NMH        |-         |7       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|29.|tetrachlormetan     |CCl4      |mikrog/l |2,0       |NMH        |25        |1       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|30.|dichlormetan        |CH2Cl2    |mikrog/l |20        |NMH        |25        |1       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|31.|1,2-dichloretan     |C2H4Cl2   |mikrog/l |10        |MHRR       |25        |        |
|   |                    |          |         |3,0       |MHRR       |25        |viz  9 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|32.|chloreten           |C2H3Cl    |mikrog/l |0,5       |MHRR       |25        |7       |
|   |(vinylchlorid)      |          |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|33.|1,2 dichloreten     |C2H2Cl2   |mikrog/l |50        |NMH        |25        |1       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|34.|trichloreten (TCE)  |C2HCl3    |mikrog/l |10        |NMH        |25        |8       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|35.|tetrachloreten (PCE)|C2Cl4     |mikrog/l |10        |NMH        |25        |8       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|36.|benzen              |C6H6      |mikrog/l |1,0       |MHRR       |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|37.|toluen              |C7H8      |mikrog/l |50        |MH         |25        |1, 9    |
|   |                    |          |         |700       |NMH        |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|38.|xyleny              |C8H10     |mikrog/l |100       |MH         |25        |1, 9    |
|   |                    |          |         |500       |NMH        |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|39.|etylbenzen          |C8H10     |mikrog/l |20        |MH         |25        |1, 9    |
|   |                    |          |         |300       |NMH        |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|40.|styren              |C8H8      |mikrog/l |20        |NMH        |25        |1       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|41.|benzo(a)pyren (bap) |C20H12    |mikrog/l |0,01      |NMH        |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|42.|polycykl. aromat.   |PAU       |mikrog/l |0,1       |MHRR       |25        |10      |
|   |uhlovodky          |          |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|43.|epichlorhydrin      |C3H5ClO   |mikrog/l |0,1       |MHRR       |25        |7       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|44.|chlorbenzen         |C6H5Cl    |mikrog/l |10        |MH         |25        |1, 9    |
|   |                    |          |         |300       |NMH        |25        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|45.|pesticidn ltky    |PL        |mikrog/l |0,1       |NMH        |25        |11      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|46.|PL celkem           |PLC       |mikrog/l |0,5       |NMH        |25        |12      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|47.|chlor voln         |Cl2       |mg/l     |0,3       |MH         |10        |13      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|48.|chloritany          |(ClO-)    |mg/l     |0,2       |MH         |10        |13      |
|   |                    |    2     |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|49.|ozon                |O3        |mg/l     |0,05      |MH         |10        |13      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|50.|trihalometany       |THM       |mg/l     |0,15      |NMH        |25        |14      |
|   |                    |          |         |0,1       |NMH        |25        |viz  9 |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|51.|formaldehyd         |CH2O      |mg/l     |0,9       |NMH        |25        |1       |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|   c) Ukazatel, jejich zven hodnoty mohou negativn ovlivnit jakost pitn vody     |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|52.|hlink              |Al        |mg/l     |0,2       |MH         |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|53.|amonn ionty        |NH+       |mg/l     |0,5       |MH         |10        |        |
|   |                    |  4       |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|54.|chloridy            |Cl-       |mg/l     |100       |MH         |10        |15      |
|   |                    |          |         |250       |NMH        |10        |16      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|55.|vodivost            |kappa     |mS/m     |250       |MH         |10        |16      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|56.|sodk               |Na        |mg/l     |200       |MH         |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|57.|reakce vody         |pH        |         |6,5 - 9,5 |MH         |10        |16, 17  |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|58.|srany              |SO2-      |mg/l     |250       |MH         |10        |16      |
|   |                    |  4       |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|59.|rozputn ltky    |RL        |mg/l     |1000      |MH         |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|60.|barva               |          |mg/l     |20        |MH         |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|61.|chu                |          |         |pijateln|MH         |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|62.|pach                |          |stup.    |2         |MH         |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|63.|zkal               |Z         |NTU      |5         |MH         |10        |18      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|64.|elezo              |Fe        |mg/l     |0,2       |MH         |10        |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|65.|chem. spot. kysl.  |ChSK      |mg/l     |3,0       |MH         |10        |19      |
|   |manganistanem       |    Mn    |         |          |           |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|66.|lt. extr. nepolrn|NEL       |mg/l     |0,05      |NMH        |25        |20      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|67.|celkov organ. uhlk|TOC       |mg/l     |5,0       |MH         |25        |21      |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|d) Ltky, jejich ptomnost v pitn vod je douc                                    |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|68.|vpnk              |Ca        |mg/l     |30        |MH         |10        |22      |
|   |                    |          |         |100       |DH         |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|69.|hok              |Mg        |mg/l     |10        |MH         |10        |22      |
|   |                    |          |         |30        |DH         |          |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
|70.|vpnk a hok     |Ca + Mg   |mmol/l   |0,9 - 5   |DH         |-         |        |
+---+--------------------+----------+---------+----------+-----------+----------+--------+
x) veejn zsobovn pitnou vodou
xx) individuln zsobovn pitnou vodou
xxx) balen pitn voda
xxxx) nejvy mezn hodnota
xxxxx) mezn hodnota
xxxxxx) mezn hodnota referennho rizika

Poznmky k ploze . 1

 1 Tk  se vod  upravench  z  povrchovch zdroj  pmm odbrem
   a vod z podzemnch zdroj, u  nich je podezen na kontaminaci
   vodou povrchovou.
 2 Stanovuje se u pitnch vod upravovanch pmo z povrchovch vod
   nebo u podzemnch vod  ovlivnnch povrchovmi vodami. Tam, kde
   hodnota ukazatele nen dodrena  se zjiuje, zda nen ohroeno
   lidsk  zdrav  ptomnost  patogennch  mikroorganism, nap.
   kryptosporidii.
 3 Tk  se  pitnch  vod  ze  zdroj  podzemnch vod s prokzanm
   vskytem berylia v podlo.
 4 Limit  je  stanoven  na  zklad  toxickho  psoben mdi. Pi
   koncentracch   nad   0,1   mg/l   me   dochzet   ke  zmnm
   organoleptickch vlastnost vody.
 5 Mus bt dodrena podmnka, aby souet pomr zjitnho obsahu
   dusinan  dlen 50  a zjitn  obsah dusitan  dlen 3  byl
   men  nebo rovn  1. Obsah  dusitan v  pitn vod  na vstupu
   z pravny mus bt ni ne  0,1 mg/l. Pitn voda pro ppravu
   kojeneck stravy  a npoj mus  mt obsah dusinan  ni ne
   15 mg/l.
 6 Tk se  vod dezinfikovanch solemi stbra  a vod upravovanch
   zazenm obsahujcm stbro.
 7 Stanovuje se v ppad monho vskytu stanoven ltky uvolnn
   z materil (nap. z rozvodnho  potrub) a pedmt sloucch
   k prav,  vrob a  distribuci pitn  vody. Hodnota  plat pro
   zbytkovou koncentraci monomeru, vypotenou podle daj o obsahu
   a monm  uvolovn z  polymeru, kter  je ve  styku s  pitnou
   vodou.
 8 Souet   koncentrac tetrachloretenu   a  trichloretenu   nesm
   pekroit 10 mikrog/l.
 9 Limit je stanoven na zklad organoleptickho psoben ltky.
10 Specifickmi     sloueninami      jsou     benzo(b)fluoranten,
   benzo(k)fluoranten, benzo(ghi)perylen, indeno(1,2,3-cd)pyren.
11 Limit  plat  pro  jednotliv   pesticidy,  ktermi  se  rozum
   organick   insekticidy,   herbicidy,   fungicidy,  nematocidy,
   akaricidy, algicidy, rodenticidy,  slimicidy, pbuzn produkty
   a jejich metabolity i rozkladn  produkty, s vjimkou aldrinu,
   dieldrinu,  heptachloru  a  heptachlorepoxidu,  kde  je limitn
   koncentrace 0,03 mikrog/l.
12 Limit   je   stanoven   pro   souet   jednotlivch  zjitnch
   pesticidnch ltek  (viz pozn. 11).  Ukazatel . 45  a 46 jsou
   zjiovny pouze v ppadech odvodnnho podezen kontaminace
   vody pesticidnmi ltkami.
13 Obsah  volnho   chloru,  chloritanu  i   ozonu  se  stanovuje
   v ppad desinfekce pitn  vody prostedky obsahujcmi chlor,
   chlordioxid nebo ozon. Mezn hodnota volnho chloru je vztaena
   k obsahu  volnho chloru  po prav.  Minimln hodnota volnho
   chloru v distribun sti je 0,05 mg/l.
14 Limit  plat  pro  souet  zjitnch  koncentrac chloroformu,
   bromoformu, dibromchlormetanu a bromdichlormetanu.
15 Pekroen  mezn  hodnoty  se  toleruje  pouze  u  koncentrace
   chlorid zpsoben geologickm podlom.
16 Voda nesm bt agresivn.
17 Pro balen  pitn vody nesycen  oxidem uhliitm a  pro pitnou
   vodu dopravovanou kontejnery lze pipustit hodnotu pH od 4,5.
18 V ppadech pravy povrchov vody by voda vychzejc z pravny
   nemla pekroit hodnotu 1,0 NTU (nefelometrickch jednotek).
19 Nen  nutno stanovovat,  pokud je  stanoven obsah  TOC (celkov
   organick uhlk).
20 Stanovuje se  v ppadech odvodnnho  podezen z kontaminace
   ropou a ropnmi produkty.
21 Nestanovuje se u zdroj dvajcch mn ne 10 000 m3 denn.
22 Mezn hodnota pedstavuje minimum. 

                              Pl.2

      Minimln ron etnost odbr a rozsah analz vzork
                           pitn vody

A. Minimln  ron etnost  odbr a  rozsah analz  vzork pitn
   vody  veejnho zsobovn  provdnch osobou  uvedenou v   3
   odst. 2 zkona w)

+--------------+-------------+---------------------------+-----------+
|Objem vyroben|   Populace  |    Rozsah analzy         |Poet mst |
|nebo rozvdn|(pi spoteb|    (viz ploha 3)        |   st    |
|     vody     |  200 l/den  +-------+---------+---------+-----------+
|    m3/den    |  na osobu)  |   I   |  II     |  III    |    2)     |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|do     100    |        500  |   1*  | 1*      | 1*      |    1      |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|     1 000    |      5 000  |   3*  | 1       | 2       |    2      |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|    10 000    |     50 000  |   7   | 2       | 3       |    4      |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|    20 000    |    100 000  |  13   | 2       | 4       |    6      |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|    30 000    |    150 000  |  23   | 3       | 6       |    8      |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|    60 000    |    300 000  |  45   | 5       |10*      |    12     |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|   100 000    |    500 000  |  80   | 9       |13*      |    20     |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|   200 000    |  1 000 000  | 120   |15       |20*      |    30     |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|   300 000    |  1 500 000  | 200   |20       |30*      |    50     |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
|   vce ne   |  vce ne   |       |      1) |      1) |           |
|   300 000    |  1 500 000  | 200*  |20 + 3  *|30 + 1  *|    50     |
+--------------+-------------+-------+---------+---------+-----------+
 w) (netk se balench pitnch vod)
 * Rozsah me  orgn ochrany veejnho  zdrav podle  4  odst. 2
   zkona.

Poznmka: 1) na  kadch  dalch  1000   m3/d  vyroben  vody  i
             5000 obyvatel  se  zvyuje  poet  zkladnch rozbor
             kategorie II  o 3 a  na kadch 25  000 m3/d vyroben
             vody  (125 tis.  obyvatel) se  zvyuje poet  plnch
             rozbor kategorie  III o 1.  Poet vyetovanch mst
             vodovodn  st   se  zvyuje  o   jedno  na  kadch
             1000 m3/d vyroben vody.
          2) rozsah  a etnost  analz na  kadm z  vyetovanch
             mst se d tm,  aby byl splnn poadavek minimln
             etnosti   jednotlivch  rozsah   analz  pro  celou
             distribun  s sledovanho  vodovodu. Vstupn voda
             z vodrny  se  do   kontroly  jakosti  vody  dodvan
             spotebiteli    se   zapotv    jen   jako   jedno
             z vyetovanch mst st.

B. Minimln ron etnost odbr a  rozsah analz vzork vody pro
   vrobu balen pitn vody a pitn vody dopravovan kontejnery

+-------------+----------------+-------------+------------------+
|Produkce vody|Poet provoznch|Rozsah analz|Poet auditnch   |
|  v m3 den   |    rozbor     |             |    rozbor       |
+-------------+----------------+-------------+------------------+
|do 10        |       1        |  zkladn   |       1          |
+-------------+----------------+-------------+------------------+
|od 10 do 60  |       12       |  zkladn   |       1          |
+-------------+----------------+-------------+------------------+
|nad 60       |     12 + 1     |  zkladn   | 1 + 1 na kadch |
|             |na kadch 5 m3 |             |      100 m3      |
+-------------+----------------+-------------+------------------+ 

                              Pl.3

      Minimln rozsah analz vzork pitnch vod veejnho
   zsobovn provdnch osobou uvedenou v  3 odst. 2 zkona

+---------------+---------------------------------------------------------+
|               |                  Rozsah analz jakosti                  |
|               +-----------------+--------------------+------------------+
|Ukazatel      |        I        |         II         |       III        |
|               +-----------------+--------------------+------------------+
|               |    krcen1)    |     zkladn2)     |     pln3)      |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|organoleptick |pach             |pach                |podle plohy . 1|
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |chu             |chu                |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |barva            |barva               |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |zkal            |zkal               |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|fyz. chem.     |pH               |pH                  |podle plohy . 1|
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |vodivost         |sodk               |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |voln chlor      |vodivost            |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |Fe               |amonn ionty        |                  |
|               |                 +--------------------+                  |
|               |pouit koagulant|fluoridy            |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |CHSKMn (TOC)     |elezo (hlink)     |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |zkal            |CHSKMn (TOC)        |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |srany           |voln chlor         |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |chloridy         |absorbance          |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |                 |chloridy,           |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |                 |srany              |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|douc        |                 |Ca + Mg             |podle plohy . 1|
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|toxick        |dusinany        |dusinany           |podle plohy . 1|
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |dusitany         |dusitany            |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |                 |As, Mn, Cr, Cd, Cu, |                  |
|               |                 |Sb, Ni, Hg, Pb, Se, |                  |
|               |                 |Be, B, BrO-         |                  |
|               |                 |          3         |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |                 |benzen, benz(a)pyren|                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |                 |tetrachloreten,     |                  |
|               |                 |trichloreten        |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |                 |1,2 dichloretan     |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|mikrobiologick|koliformn       |E. coli             |podle plohy . 1|
|               |bakterie         |                    |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |enterokoky       |enterokoky          |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |Clostridium perf.|mikroskop. obr.     |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
|               |                 |psych. a mes. bakt. |                  |
+---------------+-----------------+--------------------+------------------+
Poznmka: 1) Krcen rozsah slou k oven stlosti jakosti vody
             v rznch  odbrovch  mstech  sledovanho vodovodu,
             k oven nemnnosti jakosti  zdroje (pi dostatenm
             mnostv daj  o jeho jakosti),  jako pomocn postup
             pi   sledovn   jakosti   vody   neznmho   zdroje
             (napklad  v ppad,  e jsou  pekroeny ukazatele
             krcenho   rozsahu,   se   obvykle   dal   analzy
             neprovdj).  Na  zklad  krcenho  rozboru  nelze
             hodnotit  zda  voda  spluje  vechny  poadavky tto
             vyhlky.
          2) Zkladn rozsah  analz slou ke  zjitn zdravotn
             nezvadnosti  pitn vody  z podzemnch  zdroj surov
             vody,   pokud   lze   pedpokldat,   e  zdroj  nen
             kontaminovn.  Poet  ukazatel  se  roziuje  je-li
             zdrojem pitn  vody surov voda  z povrchovho zdroje
             a to o stanoven  1,2 dichloretenu, tetrachlormetanu,
             dichlormetanu,  etylbenzenu, formaldehydu  a me bt
             rozen    orgnem    ochrany    veejnho    zdrav
             o ukazatele,  jejich  hodnota  se  bl  povolenmu
             limitu  nebo o  dal ukazatele,  jejich vskyt me
             bt  pedpokldn. Me  bt rovn  snen v ppad
             prokazateln stabiln kvality vyrbn vody a zdroje,
             dokladovan statisticky vznamnm potem daj.
          3) pln  rozsah  analz  slou  ke  zjitn zdravotn
             nezvadnosti pitn  vody z povrchovch  zdroj surov
             vody, zdroj smench a k auditnmu monitorovn. 

                              Pl.4

           Metody kontroly hodnot vybranch ukazatel
             a parametry metod stanovench ukazatel

1.    Metody kontroly hodnot vybranch ukazatel

1.1   Koliformn   bakterie   a   Escherichia   coli   (E.   coli)
      (ISO 9308-1, TNV 75 7835)
1.2   Enterokoky (SN ISO 7899-1-2)
1.3   Pseudomonas aeruginosa (prEN ISO 12780)
1.4   Vyslen  kultivovatelnch mikroorganism  - poet  koloni
      pi 22 st. C (SN 75 7842, prEN ISO 6222)
1.5   Vyslen  kultivovatelnch mikroorganism  - poet  koloni
      pi 37 st. C (SN 75 7841, prEN ISO 6222)
1.6   Clostridium   perfringens  (vetn   spr)  (SN EN 26461-1,
      SN EN 26461-2) (SN 75 7861) nebo metoda podle bodu 1.6.1
1.6.1 Membrnov filtrace, po  kter nsleduje anaerobn kultivace
      membrny   na  m-CP   agaru,  pi   44 +/- 1 st. C  po  dobu
      21 +/- 3 hodin.  Pot  se  etnost  neprsvitnch  lutch
      koloni, jejich  zbarven pejde do rova  nebo ervena po
      vystaven parm amoniaku po dobu 20 a 30 sekund.

      Agar m-CP m toto sloen:

           Bazln mdium
              tryptza                                      30 g
              kvasnicov extrakt                            20 g
              sacharoza                                      5 g
              hydrochlorid L-cysteinu                        1 g
              MgSO4.7H2O                                     0,1 g
              bromokrezolov purpurov erve               40 mg
              agar                                          15 g
              voda                                       1 000 ml

           Tyto sousti bazlnho mdia se rozpust, pH se uprav
           na 7,6 a mdium se na  dobu 15 minut umst v autoklvu
           pi  121  st.  C.   Pot  se  mdium  nech  zchladnout
           a pidaj se nsledujc psady:
              D-cykloserin                                  400 mg
              polymyxin B ve form sranu                    25 mg
              indoxyl-beta-D-glukosid (pedem
              rozputn v 8 ml steriln vody)               60 mg
              steriln zfiltrovan 0,5 %
              fenolftalein difosforenanov roztok           20 ml
              steriln zfiltrovan 4,5 % FeCl3.6H2O           2 ml

2.    Ukazatel jakosti, pro kter jsou stanoveny parametry metod

      Pouit   analytick   metody   pro   stanoven   chemickch
      a fyziklnch  ukazatel jakosti,  u kterch  jsou stanoveny
      pslun parametry  metod (viz ploha  . 1, st  Ostatn
      podmnky), mus  splovat poadavek, aby  byly schopny mit
      koncentrace sledovanho ukazatele  dan pslunm % limitn
      hodnoty  (10, 25  %) a  to se  shodnm minimlnm  procentem
      poadovan pesnosti a sprvnosti.  Vsledek se vyjaduje za
      pouit stejnch jednotek a  nejmn stejnho potu platnch
      slic,   jako  je   uvedeno  u   hodnoty  danho  ukazatele
      v ploze . 1.